Leestijd: 2 minuten

In deze column schrijf ik over de zoektocht naar je identiteit, de zoektocht naar wie je bent. Wat nou als je anders bent dan anderen? En hoe kom je daar eigenlijk achter? Dan ben je er eindelijk achter, maar dan moet je het ook nog eens accepteren.

Vandaag schrijf ik niet vanuit mijn eigen ervaring, vandaag mag ik het verhaal van Yanick vertellen. Yanick is 18 jaar en is biseksueel, in deze column vertel ik zijn verhaal. Zijn verhaal over de zoektocht naar zijn identiteit en de acceptatie daarvan.

Twijfels

De twijfels met betrekking tot Yanick’s identiteit begonnen ongeveer in december 2019. De twijfels ontstonden doordat Yanick op een andere manier naar jongens begon te kijken dan eerst, hij begon ze knap te vinden. Hij kreeg steeds meer moeite met het concentreren op school… en alsof dat nog niet genoeg is kreeg hij ook steeds meer moeite met zichzelf. Wat er nou eigenlijk was wist hij zelf ook niet, maar er was iets…

In diezelfde maand van dat jaar leerde Yanick via sociale media een jongen kennen, die begon hij leuk te vinden en werd verliefd. Vanaf dat moment wist hij het, ik val (ook) op jongens.

Als ik aan Yanick vraag hoe lang hij er over gedaan heeft om achter zijn identiteit te komen, geeft hij eigenlijk twee antwoorden. Aan de ene kant 17 jaar, maar aan de andere kant eigenlijk twee maanden. De periode waarin de twijfels toesloegen en ik verliefd werd.

Accepteren

Het accepteren van zijn ‘andere’ identiteit had Yanick eigenlijk helemaal geen moeite mee. ‘Ik heb mezelf altijd geaccepteerd om wie ik ben en ik accepteer ook anderen om hoe en wie ze zijn.’ Hetgeen waar hij meer moeite mee had, was de angst dat anderen hem niet zouden accepteren zoals hij is. Dit was voor hem wel echt een ding.

Echt hulp bij zijn coming out heeft hij niet gehad van zijn vrienden of familie, hij wilde het graag allemaal zelf doen. Achteraf had hij wel hulp willen vragen, dit had het voor hem waarschijnlijk een stuk makkelijker gemaakt. Zijn vrienden reageerden heel goed, ze waren trots en steunde hem. Ook zijn ouders vonden het super leuk en begonnen al grapjes te maken. ‘Dat is hoe wij dingen bespreken, met humor. Ik heb met m’n ouders wat biertjes gedronken en de volgende dag was weer net als alle anderen.’

Tips

Tot slot heeft Yanick ook nog een aantal tips voor mensen die met hun identiteit worstelen en de acceptatie daarvan. 

Ga niet negatief denken over jezelf, je bent wie je bent en love is love right? 

Zoek een vertrouwenspersoon, dat kan een vriend of vriendin zijn Maar ook een leerkracht van school. Praat erover met hun, misschien kunnen zij je helpen. Schaam je niet.

Maak je geen zorgen over de mening van anderen. Kunnen ze het niet accepteren? Laat ze gaan. Die negativiteit wil je niet in je leven. En als laatste, blijf gewoon lekker jezelf! ❤️

Het is geweldig om uit de kast te zijn!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in