Leestijd: 3 minuten

Alsof ik bij het opstaan eerst kijk wat voor weer het wordt… en dan mijn planning maak. En wat moet ik dan als het regent én tegelijkertijd de zon schijnt? Dan pak ik wel een hijtje en een zijtje tegelijk?

Ik kom het vaak tegen, dat de niet biseksuele medemens (sneu zo’n handicap) zo over mij/ons denkt. Waarschijnlijk straal ik het tegendeel uit maar zo werkt het niet voor mij. Ik val dus niet op iedereen. En ‘Jammer van je wens, maar ik val niet op jouw vrouw’ of juist ‘Wees maar niet bang, ik val niet op jouw man’. Zet het woord vrouw of man in de zin zoals je wilt. Je kunt hier alle kanten mee op. Met mij ook, maar niet letterlijk.

Maar is niet iedereen van nature bi? Ik denk van wel. Maar wie ben ik in deze. Ik kan hier een heel verhaal gaan vertellen over de invloed van de samenleving en de kerk en blablabla. Maar die info kun je ook googelen. En ik wil niet opscheppen, maar waar ik ontzettend goed in ben is om zware kost en filosofische gedachtegangen aan anderen over te laten.

Any way, vroeger bij het vader en moedertje spelen deed ik ook al niet moeilijk over de partnerkeuze, als hij/zij maar luisterde. Dit laatste heeft uiteraard niks met biseksualiteit te maken maar met Arie. De man die ik liever Narcissus noem. In de wereld waarin ik opgevoed werd, kreeg iedereen die hij eigenlijk niet begreep de titel ‘mesjogge of gestoord’, (stel je daar even ook het gebaar bij voor dat dan gemaakt werd, een slap wijsvingertje dat een cirkel trekt voor het gezicht, daarbij wordt ook één mondhoek kort naar beneden getrokken voor een beter resultaat).

Ken je dat van die dagelijkse grapjes in je gezin die je strot uitkwamen maar leuk leken voor buitenstaanders? Daar was Hans van der Togt* ook slachtoffer van…

 (*voor de jongeren onder onsHans van der Togt? Dat is een inmiddels stokoude homoseksuele presentator. Presentator? Dat is een soort influencer van het programma dat na zijn aankondiging komt op zwart-wit televisie. Zwart-wit televisie? Dan kan de tv-kast zwart of wit zijn. Nee, natuurlijk niet, maar heb geen zin om het uit te leggen. Op die tv zaten grote knoppen waar je aan kon draaien, daar moest je dan naartoe lopen om het volume of de zender te regelen.

… Hans van der Togt dus…. wanneer hij in beeld kwam riep Narcissus naar het slaafse wezen achter het aanrecht dat ze snel moest komen kijken. Zij speelde dan dat ze kippenvel kreeg van die enge zijige homofiel en zijn afschuwelijke stropdas. Tja, als je stropdas niet van C&A komt, dan kan het natuurlijk ook niet veel soeps zijn. Dat snapte ik ook wel. Robert Long werd tamelijk geaccepteerd omdat hij niet zijig was. André van Duin werd dan weer wél helemaal geaccepteerd, waarschijnlijk omdat hij als meneer de Bok zijn vrouw alle kanten op slingerde en in de zeik nam en omdat hij als Willempie zong over grote bloemkolen. Hoe hetero wil je het hebben.

En trouwens het familiecredo van mijn familie gold ook hierbij: als je het er niet over hebt (dat André homo is), dan is het er niet. Maar bij ons waren ze voor geen kleintje vervaard (*oud hollandsch gezegde) want we hadden nog veel meer credo’s: hang nooit je vuile was buiten; nooit opvallen anders ben je een uitslover; je mag alleen huilen als er iemand dood is. Of een nóg mooiere: andere mensen nodig hebben is een teken van zwakte.

Mijn ouwelui waren niet alleen tegen homo’s hoor, dus zo erg waren ze nou ook weer niet, ze waren namelijk ook niet gecharmeerd van o.a. bouwvakkers, stratenmakers, prostituees, woonwagenbewoners, potten, zweverige types, hippies en mensen met vrije beroepen.

Ergens in de Narcissusperiode moet het fout zijn gegaan met mij, wat ik ook probeerde…

Ehm, pa en ma, ik heb een nieuwtje…..:

 • Ik ga met een bouwvakker trouwen
 • Ik krijg er ook nog kinderen mee
 • Ik ga scheiden
 • Ik heb een vriendin
 • En inmiddels alweer een volgende  (nee, het was geen tijdelijke verstandsverbijstering)
 • Mijn nieuwe buurvrouw komt van het kamp en is prostituee, wat een gezelligheid
 • Nu trouw ik met een vrouw
 • Ik ga nog een kind werpen, tweede leg
 • En de vader is … een mannenstel!
 • Jullie oudste kleinzoon is homo, hele aparte stropdas voor hem gekocht
 • Dit huwelijk werd hem ook niet, ik ga weer scheiden
 • Ik denk dat ik een hechtingsstoornis heb, gek he?
 • Verrassing, ik heb weer een vriend… en nog wel een hippie
 • Jullie kleindochter houdt van tweedehands kleding
 • Haar vriendje is muzikant en draagt zwarte nagellak
 • Zou jullie jongste kleinzoon ook homo worden?
 • Ik ga al mijn vuile was buitenhangen in columns

Afijn, alle familiecredo’s aan gruzelementen. Maar dat deed ik allemaal speciaal voor Narcissus en zijn discipel, zodat zij er iets van konden leren! Zie je wel, ik ben ook de beroerdste niet.

Ik móet dus wel van nature bi zijn, veel te veel moeite om zo te leven alleen maar om dwars te liggen.

Laura
Mijn naam is Laura. Ik beweeg me volop in de LHBTQ+ wereld. Ik ben zelf bi, heb geweldige kinderen, een gay-zoon (25), dochter (24) en als extraatje nog een zoontje (11) van een donorstel, deze heeft dus 2 vaders en 2 moeders. Daarnaast maak ik hobbymatig kleding voor drags.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in