Leestijd: 2 minuten

In deze column wil ik het hebben over iets wat helaas nog veel te veel voor komt: ”Homogeweld’’. Wat zijn de gevolgen hiervan? 

Nederland wordt altijd omschreven als een erg tolerant land als het gaat om diversiteit van geaardheid, toch heerst er binnen Nederland nog vrij veel homogeweld. Vaak komt dit geweld voort uit afkeer, afkeer tegen bijvoorbeeld mannen die zich vrouwelijker gedragen dan de ‘norm’. Anti homogeweld kan ook een uiting zijn van homofobie, dit heeft dan ook weer te maken met afkeer tegen homoseksualiteit.  Dit antihomoseksueel geweld is vaak geen vooraf geplande actie, dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand een homoseksueel stel hand- in hand ziet lopen. Deze persoon wordt dan bijvoorbeeld getriggerd, omdat deze persoon zich vast houdt aan de heteroseksuele ‘norm’.

Aangeboren of aangeleerd?

Homogeweld of eigenlijk de homofobie, is dat iets wat je al vanaf je geboorte hebt? Of is dat juist iets wat je aangeleerd wordt, krijg je het van huis uit mee of zijn het je vrienden die het je leren? Homofobie is iets wat je aangeleerd wordt, in tegenstelling tot homoseksualiteit.

‘Homoseksualiteit is aangeboren, homofobie is aangeleerd!’

Homofobie is iets wat je bijvoorbeeld van huis uit meekrijgt of onder de (groeps)druk van je vrienden. Hierdoor is homogeweld ook vaak iets wat onder groepsdruk gebeurt.

De gevolgen van homogeweld

Homogeweld kan ernstige gevolgen hebben, maar gevolgen heeft het sowieso. Uiteraard voor het betreffende homostel of de betreffende persoon, dit kan zowel mentaal als fysiek zijn. Je voelt je minder veilig op straat en je kunt gewoonweg niet jezelf zijn en dat in ons tolerante Nederland. 

Het heeft niet alleen gevolgen voor de persoon of personen zelf, maar eigenlijk voor de hele LGBTQ+ gemeenschap. Mensen voelen zich niet meer veilig in het openbaar, durven niet meer hand in hand te lopen met hun partner (van hetzelfde geslacht) of durven zelfs helemaal niet meer uit de kast te  komen.

Acties

Er zijn alle vele acties de revue gepasseerd als het gaat om acties tegen het homogeweld. Acties zoals bijvoorbeeld de ‘Alle mannen hand in hand challenge’. Hier werd toen massaal aan meegedaan, deze actie ontstond toen er in korte tijde meerdere homogeweld incidenten hadden plaatsgevonden. Of meer dan 300 Amsterdamse uitgaansgelegenheden die de regenboogvlag hebben uitgehangen uit solidariteit voor een mishandelde dragqueen. De acties hadden dan misschien weinig effect tegen het geweld, het laat wel de solidariteit en tolerantie van Nederland zien. We kunnen het wel, maar we zijn er nog lang niet.

Belangrijk

Mede door dit soort geweld zijn dingen als Paarse Vrijdag, Nationale Coming-Out Dag en de Pride zo belangrijk. Laat zien wie je bent en wees er trots op! Met dagen zoals deze willen wij als land laten zien dat je jezelf kan en mag zijn, ongeacht je geaardheid, geloof of afkomst.

Be proud of who you are!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in