Leestijd: 3 minuten

Toen ik in mijn omgeving vroeg wat zij nog wilde weten over alles wat te maken heeft met LHBTI+ kreeg ik van de meeste een vraag terug. ‘Wat is dat?’. Toen ik dit een paar keer had gehoord en uitgelegd kwam ik er achter hoe weinig mensen weten wat dat is en vooral waar het voor staat. Mensen hadden echt geen idee waar ik het over had en sommige keken mij echt aan met vraagtekens in hun ogen.

Voor iedereen heeft/kan elke letter een andere betekenis hebben. Maar ik denk als je wilt uitleggen waar het voor staat en wat het betekend als je je daar mee identificeert, dat je over het algemeen wel goed kan uitleggen. En dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen het zelfde te zijn. Dus ik zal in deze column gaan uitleggen waar elke letter (LHBTQIAP) voor staat en wat dat precies inhoud (voor mij).

Lesbisch: Ik denk dat deze term bij heel veel mensen bekend is. Je voelt als vrouw zijnde je aangetrokken tot andere vrouwen. Als je je zelf identificeert als lesbisch dan is de kans klein of helemaal niet dat je je aangetrokken voelt tot mannen.

Homo: Deze term is denk ik ook wel bij heel veel mensen bekend. Je voelt je als man zijnde aangetrokken tot andere mannen. Homo kan ook gebruikt worden voor vrouwen die op vrouwen vallen. Dit wordt alleen niet zo heel vaak gedaan aangezien daar andere benamingen in de loop van de tijd voor zijn bedacht. Als je je identificeert als homo is de kans klein of helemaal niet dat je je aangetrokken voelt tot vrouwen.

Biseksueel: Deze term zal ook nog wel bekend voorkomen. Als je biseksueel bent val je als persoon zijnde op een man of een vrouw. Hierbij kan je een voorkeur hebben voor een van de twee maar dit hoeft niet. Hierbij maakt het niet uit of het een man of een vrouw is je valt op het innerlijk en de uiterlijke kenmerken van een man of vrouw.                                                                  

Transgender: (hieronder benoem ik een aantal keer man en vrouw. Hierbij ga ik uit van hoe de maatschappij dit ziet). Transgender is een parapluterm voor eigenlijk alles wat niet cis gender is. Je bent cis gender als je geboorte geslacht overeenkomt met je gender. Als transvrouw ben je geboren met mannelijke geslachtskenmerken maar voel je je eigenlijk een vrouw (en verlang je meestal naar de uiterlijke kenmerken van een vrouw). Als transman ben je geboren met vrouwelijke geslachtskenmerken maar voel je je een man (en verlang je meestal naar de uiterlijke kenmerken van een man). Als je transgender bent (dus alles wat onder de parapluterm valt) kan je in transitie gaan. Dit hoeft niet. Je kan ook deels in transitie gaan. Onder deze paraplu term valt onder andere ook het ‘hokje’ non-binair.

Queer: Queer is de grootste parapluterm die er is. Als je jezelf queer noemt val je buiten de heteronormatieve norm, maar heb je meestal geen behoefte om jezelf een label op te plakken. Dit kan wel aangezien het ook een overkoepelende term is voor alles wat niet hetero en cis is. Maar ook voor alles wat niet als normaal gezien wordt door de maatschappij denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen uit de punkscene.

Interseks: Als je interseks bent, kan dit al duidelijk zijn vanaf je geboorte. Dit hoeft echter niet. Het kan ook pas duidelijk worden vanaf je puberteit. Het kan zijn dat je met zowel het mannelijk als vrouwelijke geslachtskenmerken geboren wordt. Dit kunnen zowel de innerlijke en uiterlijke geslachtskenmerken zijn. Zo kan een lichaam mannelijke en vrouwelijke kenmerken vertonen zonder dat er door externe factoren invloed is uitgeoefend zoals hormonen in vorm van pillen of injecties.

A seksueel/a romantisch: Als je a seksueel bent voel je je niet seksueel aangetrokken tot andere personen ongeacht welk geslacht. Je hebt hierbij geen behoefte aan seksueel contact met andere maar je kan wel behoefte hebben aan een romantische relatie. Als je a romantisch bent is het precies het tegenover gestelde. Je kan wel behoefte hebben aan een seksuele relatie maar geen behoefte hebben aan een romantische relatie. Dus je voelt niet de behoefte om een relatie aan te gaan op een romantisch vlak.

Panseksueel: Als je panseksueel bent dan val je op een persoon. Het maakt je dan niet uit welk geslacht en gender iemand heeft. Dit lijkt heel erg op biseksueel maar daar heeft geslacht en gender wel iets te maken met je voorkeur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in