Leestijd: 3 minuten

Hey lieve lezers.

Jullie hebben al een column gelezen over mijn zoektocht en over wie ik ben. Nu is het tijd voor een column over mijn tijd op school. Dit gaat echter alleen over mijn examen jaar, want toen kwamen mijn medescholieren er pas achter. Ik deel mijn verhaal en mijn mening. Dat betekent natuurlijk niet dat het op elke school zo is dan op de mijne. En iedereen ervaart het anders natuurlijk!

In mijn 4e jaar kwamen oude klasgenoten er achter dat ik niet-hetero ben. Dat gebeurde via een video op TikTok. Toen ik en mijn vrienden een relatie kregen hebben we het via een grappige video niet-na-dekk-end geplaatst. We hielden rekening met Instagram, Snapchat en Facebook, maar hier niet. Het was ook geen geheim, maar dit was niet helemaal de bedoeling..

Angst en woede

Toen in een keer iedereen op onze accounts ging kijken blokkeerde we bekenden. Uit angst, angst de hele tijd aangekeken te worden. Dat werden we uiteindelijk ook en ondanks het blokken verspreide het nieuws zich als een lopend vuurtje door school. We wisten niet wat ons overkwam en voelde ons in het begin niet prettig, want we deden zo normaal mogelijk. Gewoon als 2 goede vriendinnen want we wilde geen gezeur.

Na 1/2 maanden werden de blikken en oordelen minder. En het boeide ons niet meer, want wij waren verliefd. Maar op een normale maandagse schooldag werden we weer “even” in onze rug gestoken. In de pauze zaten we bij onze vrienden aan tafel, gewoon te lunchen toen 3e jaars tegen ons begonnen te praten. Ze zeiden dingen zoals: dat we lelijk waren, raar waren en dat 1 van ons pillen moest nemen. Ik werd langzaam boos en mijn vrienden ook. Ze waarschuwde de jongens.

Ze luisterden niet.. ze gingen door. En ze zeiden tegen onze vrienden dat ze raar waren, want “soort zoekt soort” toch? Ook zeiden ze dat ik en mijn vriendin aandacht trokken en onze vrienden er in mee gingen. Toen ze ook nog eten naar ons begonnen te gooien barstte de bom bij mij.. Ik greep de middelste jongen bij zijn kraag en zei: volgensmij zijn we nu wel klaar. Anders zijn jullie nog lang niet van mij af.

Alles veranderde.

Na dat moment moesten we praten met de zorgcoördinator. We legden het uit en de jongens kwamen een voor een bij ons om hun excuses aan te bieden. Gek genoeg heb ik het ook nog voor ze opgenomen zodat ze geen officiële waarschuwing zouden krijgen. Ik denk achteraf dat ik dat deed, omdat ik zag dat sommigen echt spijt hadden en de anderen te dom waren om te begrijpen wat ze aangericht hadden. Gelukkig heb ook ik geen officiële waarschuwing gekregen. Ook als ik die wel kreeg had ik geen spijt. Ik weet dat het niet hoort wat ik deed en misschien had ik het anders aan moeten pakken, maar ik heb niemand pijn gedaan. Ik heb niemand gekwetst…. Niet zoals hun dat bij ons deden. Ook al weten we niet 100% zeker dat ze ons probeerde te pesten om onze geaardheid of iets anders, maar zo voelde het wel..

Ondanks dit geval heb ik in de tussentijd wel paarse vrijdag mogen organiseren. Toen vond ik het nog eng, maar ik wist dat ik er moest gaan staan. Mijn lieve vrienden hebben geholpen en veel leerlingen waren ons dankbaar. Inclusief een paar docenten. Vlak voor de corona uitbraak ben ik gevraagd door school om te helpen met roze zaterdag organiseren op onze school. Ik voelde me erg gevleid, maar helaas kwam corona en ging het niet door.

De school doet zijn best.

De school doet zijn best, maar ik weet niet zeker of ze dat ook deden als ik niet begonnen was met paarse vrijdag. Veel leerlingen kwamen na die dag naar mij en mijn vriendin toe over hun twijfels. Er zitten meer Queers op die school dan dat ze ooit door zullen hebben. ik hoop oprecht dat ze wakker zijn geschud. De gays om uit de kast te komen en school om er meer voor te doen. Ik hoop dat er een gsa komt en dat leraren beter letten op geweld, oordelen en haat tegen de lhbti+ gemeenschap. Er zijn ergere scholen in onze plaats, maar daarom hoeft deze school niet middelmatig te zijn.

Ik hoop dat er verder gestreden word door leerlingen voor gerechtigheid op deze school, maar ook op andere scholen. Ik heb mijn diploma behaald en ga nu verder strijden op het mbo. De school waar ik op zat is niet slecht. Dat wil ik echt niet zeggen! Ze hebben mij en anderen met van alles geholpen en zijn gespecialiseerd in andere dingen, maar dit kan ook beter en ik weet dat ze het in zich hebben. De leerlingen ook, maar die zijn te bang. Net zoals ik, wij in het begin. Maar het heeft mij zoveel vrijheid gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in